Založ si blog

„Šelmy v prírode sú našim bohatstvom“

Vyhlásil minister Budaj v súvislosti s odmietnutím odstrelu kontajnerových medveďov v Tatrách.

Hmotné bohatstvo myslieť nemohol. Nedávno sa tam napríklad stalo že medvede vliezli do miestností cukrárenskej výrobne cez sklenené dvere – kontajnery totiž mali zabezpečené tak dobre ako im to radí ministerstvo a do nich sa nedostali.

Ostatná perla ducha tohto ministra zaznela v odpovedi pre združenie chovateľov oviec a kôz. Na obranu škodiacich vlkov zasa použil bonmot : „ja keď si nezamknem bicykel tak sa nemôžem čudovať že mi ho ukradnú“. Z toho sa dá vyložiť že úloha politika je zasa v ochrane práv páchateľov, nie poškodených. Cenné rady na individuálnu obranu, nie siahnutie na slobodu škodiacich. A ak pre drahú ochranu pred škodnou skrachuje podnikateľ – chovateľ, môže sa predsa zamestnať v automobilke a mäso a mlieko dovezieme (napr. z Poľska).

Moderné zaklínadlo „biodiverzita“ je u nás chápané aj ako nezasahovanie do reprodukcie šeliem. Takýto múdri sme však asi hlavne my. Okolité štáty, okrem Ukrajiny, nemajú medvede a nechystajú sa ich do prírody vracať.

U nás sa plače za životom každého medvedíka, ale nie za životmi ostatných zvierat ktoré sa bežne strieľajú. Ale nielen to. Privilegované šelmy vyháňajú iné zvieratá z lesov, existuje porekadlo „kde je medveď tam nie sú diviaky“. A tu sme aj pri koreni problému výskytu diviakov v mestách, napr. v Žiline či Prešove. Bežne obývajú lúky a ukrývajú sa v tŕní za mestami a dedinami, a uvažuje sa preto o ich odstreloch. Obdivujme tu súčasnú logiku. Neodloví sa privilegovaná šelma a zbytočný symbol ochranárstva ale vyhnanci k ľudským usadlostiam. Rovnako srnčia a jelenia zver sa často vyskytuje pri cestách a nie v lesoch, pretože tu sa cíti bezpečnejšie. A my naďalej chránime premnoženého predátora, tyrana svojho okolia. No je tyranom aj svojho vlastného druhu. Starší a väčší jedinec vyženie zo svojho teritória mladších – čiže nie zberači lesných plodov ale málo miesta pre toľkých jedincov vytvára kontajnerové typy.

Argumenty ochranárov sú na úrovni totalitných filozofií. „Človek je premnožený, nie medvede“. Tu je predstava teda aká – že sa hornatá časť Slovenska presťahuje na juh? A keď prídu aj tam, tak do Maďarska ? Pri ochrane „jeho“ teritória sa zabúda že to nie je kilomer štvorcový pri jeho brlohu, ale oveľa väčšie plochy, kade sa prechádza pri hľadaní potravy. Znamená to že sa za jeho územie kde ho vyrušuje človek, počíta už asi polovica republiky.

Komu prekáža vidiecky kolorit ale aj možnosti turizmu na hornatom Slovensku ? Radikálne výroky typu že hospodárske zvieratá nepatria do hôr sa už trocha korigujú, keď sa zistilo že ich pôsobením sa nerozširujú tŕnisté porasty a že vlastne prispievajú k diverzite rastlín a následne hmyzu…

Výrok ministra Budaja je typickým bratislavským nepochopením reality a potrieb zvyšku Slovenska až ich ignoranciou. (A uprednostnením postojov z ešte vzdialenejšieho Bruselu). V BA nie sú útoky medveďov, stáda diviakov, ďaleko je tiež povedzme rómska osada a podobne. Občas mám sen byť natoľko bohatý aby som si mohol dovoliť kúpiť lesy pri hlavnom meste do ktorých by som doviezol zo dvadsať medveďov. A tiež by som tam presťahoval nejakú rómsku osadu z východu. Aby mali možnosť kaviarenskí humanisti prezentovať svoje postoje v realite a nielen radiť a kázať o tolerancii.

Po odpovediach takýchto ministrov sa možno čudovať ľuďom ktorí sa rozhodnú voliť niečo iné, niekoho kto ich reálne chráni, či to aspoň sľubuje ? Až posadiť na koňa ľudí ako Kotleba ?

Český prezident

27.01.2023

Z debaty pred voľbami českého prezidenta ma zaujali najmä časté otázky na vojnu. Napr. „čo by ste povedal svojmu synovi pred odchodom na vojnu“. Kandidát Babiš opakoval že prečo by mal niečo povedať, treba jednať a hovoriť o mieri a stretnutiach, vylučoval akýkoľvek konflikt …Druhý kandidát, generál, nehovoril o vojne, len o statočnosti, cti a záväzkoch [...]

Odísť pokojne, v spánku. ..

21.01.2019

Vo veku 113 rokov zomrel v nedeľu najstarší muž na svete, Japonec Masazo Nonaka. V správach stálo „pokojne, v spánku“. Podobné vyhlásenia ma ale mierne zneisťujú. Kvôli všeobecnému pohľadu na odchod, nie dlhovekosti. Ako vlastne môžeme zodpovedne prehlásiť že úmrtie v spánku je pokojné… Pri nebohom v tej chvíli nikto nebýva, nevieme či sa práve na poslednú [...]

„Nášmu“ p. ministrovi dopravy

06.01.2019

S potešením som zaregistroval správu že sa postavia dva nové mosty do Maďarska. Znamená to že sa nájdu peniaze aj na cestné stavby – stáť budú niečo vyše 10 mil. a o náklady sa podelia obe strany. Nedávno tiež náš p. minister Árpád Érsek vystupoval v relácii o 5 min.12 kde zasa obhajoval investície do ciest na juhu Slovenska. Jeho presvedčivé vyhlásenie – [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 12795x
Priemerná čítanosť článkov: 1828x

Autor blogu

Kategórie